Monday, 18 April 2011

Politik cina Malaysia hari ini

BERANI, CEKAL DAN HEBAT
Lim Kit Siang adalah ahli politik yang tersangat hebat di Malaysia. Beliau merupakan pemimpin fahaman democratic socialism[1] yang sangat bahaya selepas Karl Marx dan Lenin.

Bermulanya sejarah politik beliau dalam politik tanahair ialah selepas penyingkiran Singapore daripada Persekutuan Malaysia. 

Lee Kuan Yew[2] sewaktu membawa Singapore menyertai Malaysia berhasrat dan bercita-cita untuk menjadi Perdana Menteri dan mahukan Tunku melepaskan jawatannya kerana alasan beliau ialah kaum cina Singapore dan Malaysia melebihi kaum Melayu.

Tun Abdul Rahman Ya'akub [3] bekas Ketua Menteri Sarawak dan bekas menteri kabinet telah menyatakan Tunku amat tidak bersetuju dan tidak berminat dengan kemasukan Singapura ke dalam Malaysia, tetapi oleh kerana tekanan dan desakan kerajaan British,  Tunku [4] terpaksa beralah.

Setelah ugutan LKY dibuat terhadap Tunku, maka dua tahun selepas itu Singapore disingkirkan daripada Persekutuan Malaysia. [ Pas pula menuduh Tunku menjualkan Singapore kepada LKY]

Sejak itulah bermulanya penubuhan parti Dap untuk mewakili parti Pap[5] yang telah terkeluar dari Malaysia.

Hari ini LKS berjaya mempengaruhi penduduk cina Malaysia supaya menyokong perjuangan Dap.

LKS berjaya menyakinnya orang cina untuk menyokong Dap tanpa mengorbankan parti-parti cina yang ada seperti Mca, Gerakan, Supp dan beberapa lagi parti cina di Sabah.

Parti cina dalam BN perlu dikekalkan untuk mendapat bantuan dan peruntukkan dari kerajaan. Semua tuntutan ini dapat dilihat dalam pertubuhan Dong Zhong. [6]


Kini penat lelahnya telah menampakkan hasil, pengundi cina terpengaruh dengan doktrin yang dibawanya.

Selepas lumpuhnya Mca dan Gerakan dalam PRU 12, kini Supp pula menjadi mangsa kerakusan LKS. Orang melayu marah dengan Mca, Gerakan, Supp dan beberapa lagi yang lain.


Penganalisis politik menyatakan parti-parti cina dalam BN telah dijangkiti virus yang disuntik oleh Dap.

Ya, memang benar, LKS adalah pembawa kuman kanser yang berjaya memusnahkan anggota atau tubuh BN. Kini kanser yang berada dalam tubuh BN berada dalam tahap 3.[7]

Tun Mahathir [8] pernah berkata sebagai seorang doktor beliau akan melihat symstom dan membuat inferent terhadap pesakit. Setiap penyakit ada ubat dan ada ketika pembedahan perlu dibuat untuk membuang bahagian yang rosak dan  tak boleh diselamatkan lagi.

Kenyataan Tun memang betul, ambil contoh pesakit diabetis yang terpaksa dipotong anggota badan yang rosak teruk untuk menyelamatkan nyawa pesakit.

Begitu juga halnya dengan sel kanser yang berada dalam anggota tubuh, sel dan sebahagian perkakasan dalam badan terpaksa dibuang untuk menyelamatkan nyawa pesakit. Itu pun kadangkala jangka hayat mangsa tidak dapat bertahan lama dan ada sebaliknya.

Oleh yang demikian,  penyakit yang sedang merosakkan BN ini perlu segera dirawat. Pakar-pakar yang ramai dalam Malaysia yang kerap dilihat dalam talk show perlulah segera menjadi pakar bedah untuk merawat dan memulihkan kembali pesakit-pesakit ini.

Sebelum PRU 13, penyakit ini perlu sembuh sepenuhnya walaupun dengan tindakan yang sangat memilukan.

Tunku pernah mengambil tindakan yang sangat kejam terhadap Lee Kuan Yew dan Ketua Menteri Sarawak iaitu Kalong Ningkan dan formula itu berjaya.

Tun Mahathir juga sama pernah mengarahkan dua pemimpin Mca yang bertelagah untuk berundur dan Umno mengambil alih pucuk pimpinan Mca buat sementara waktu. Akhirnya Mca kembali pulih dan menang besar dalam pilihanraya.

Supp juga sama, masalah kepimpinan parti telah menjadi barah dalam parti itu. Pehin Seri Taib Mahmud mengakui bahawa Supp menghadapi masalah atau krisis dalaman yang teruk dan menyebabkan kaum cina Sarawak terutama generasi muda yang lemah mudah terpengaruh dengan Dap.

Taib Mahmud seorang pemimpin yang sangat berani dan bijak. Beliau menyatakan bahawa beliau yakin BN akan menang mudah sekurang-kurangnya 35 kerusi. Ia ternyata betul dengan semua calon 35 calon PBB yang bertanding menang 100%.

Ternyata Taib tidak meletakkan harapan yang besar terhadap Supp dalam pilihan raya negeri kali ini.

Tindakan Tan seri Dr George Chan Hong Nam untuk meletakkan jawatan sebagai Presiden Supp akhir tahun ini juga satu perkara yang tidak bijak. ia perlu berlaku segera supaya proses persediaan untuk pilihanraya umum ke 13 akhir tahun ini atau tahun hadapan dapat berjalan lancar dibawah kepimpinan baru.

TM yakin penyakit yang menyerang komponan BN ini dapat dirawat dengan ubat yang paling pahit walaupun ia menyakitkan.

1 comment:

 1. Utk kaum Melayu kekal memerintah Malaysia :
  1. Melayu mestilah bersatu. PAS dan UMNO haruslah bersatu. Kita orang Melayu berpakat2lah utk berkongsi kuasa dan dapatkan majoriti 2/3 di Parliamen pada PRU13 nanti.
  2. Parti2 Cina spt MCA dan Gerakan adalah tidak releven lagi dlm BN. UMNO mestilah sudah sedar bahawa kaum Cina sebenarnya telah bersatu utk menentang kaum Melayu. MCA dan Gerakan akan mendesak PM utk tunduk dan menerima segala permintaan2 kaum Cina. Contohnya setiap kali ada pilihanraya kecil, PM mesti hulurkan 2 atau 3 juta peruntukan utk SRJKC. Kononnya utk membeli undi kaum Cina. Duit mereka kebas, undi tetap diberi kpd DAP!
  3. Pada PRU13 ini, jangan letakkan calon2 Cina dari MCA dan Gerakan di kawasan2 majoriti Melayu. Ada 45 kawasan majoriti Cina di Mlaysia yg boleh menampung calon2 MCA dan Gerakan. Chua Soi Lek haruslah diletakkan supaya menentang Lim Kit Siang dan Koh Tsu Koon menentang Lim Guan Eng. Kita tengok betul2 dgn jelas kaum Cina menyokong siapa.
  4. Kalau MCA dan Gerakan kalah jangan lantik orang Cina sbg Senator dan dijadikan Menteri. Biarlah kaum Cina tidak ada suara langsung di dalam Kerajaan di Parliamen. Biarlah kaum Cina jadi Pembangkang sahaja.
  5. Setelah kaum Melayu dapat memerintah dgn kuasa 2/3 di Parliamen, ikutlah contoh Lee Kuan Yew dari PAP Singapore. Jangan terlalu emosi dan berlembut hati. Hapuskan SRKJC dan SRJKT. SRJKC lah tempat di mana anak2 Cina diasuh dari kecil utk membenci Malay kui. Utk perpaduan kita kena mulakan dgn SATU SEKOLAH sahaja. Kenapa Singapore boleh buat, kita tak boleh buat? Kaum Melayu tak ada telor ke?
  6. Pertubuhan2 haram spt HINDRAF mestilah dihapuskan. Pemimpin2 mereka ditahan utk selama2nya di bawah ISA. Singapore boleh menahan orang2 yg subversif selama 20 tahun lebih, kita tak boleh? Singapore boleh membawa orang2 yg menentang Kerajaan ke Mahkamah dan memufliskan mereka supaya tidak langsung boleh bersuara lagi, Kita tak boleh?
  7. Jika pemimpin2 politik Melayu berani bertindak spt yg dicadangkan, maka isyaallah amanlah Malaysia dan terjaminlah masa depan anak cucu kita.
  8. Kalau pemimpin2 politik Melayu asyik berkelahi dan berpecah belah, maka orang Melayu Malaysia akan jadi spt orang Melayu di Singapore yg langsung jadi spt melukut di tepi gantang sahaja.
  9. Oh ya baru teringat : Kan Melayu mudah lupa ...............
  10. Tak kan Melayu hilang di dunia? Tinggal nama ajelah kut!

  ReplyDelete